OPIS SYLWETKI W KSZTAŁCIE GRUSZKI.

Dieta i odchudzanie, sylwetka o kształcie gruszki.

Gruszka to typ sylwetki prawdopodobnie najbardziej nie lubiany przez kobiety ją posiadające. Bardzo często wspomina się o niej jako o klasycznej figurze Angielek. Jest ona także powszechna w wielu innych kulturach - kształty te są również spotykane u kobiet ze Wschodu bądź Afryki, a także w Europie Zachodniej.

 

W historii kształtów kobiecych figurę gruszki darzono podziwem i uwielbieniem, ze względu na optyczne skojarzenia z płodnością i rodzeniem dzieci. U gruszki najbardziej charakterystyczną cechą są biodra. Typowe są szersze niż biodra u tuby, jabłka czy klepsydry. Nadają one kobiecie o sylwetce gruszki wygląd bardziej przystosowanej do rodzenia dzieci.

 

A jednak, chociaż szeroka miednica może ułatwić poród, to nie ma dowodów wskazujących na to, że gruszki rzeczywiście są bardziej płodne od innych kobiet.

 

Wąskie barki, eleganckie ręce i szczupła górna część pleców to prawdopodobnie najlepsze zalety figury gruszki. Nie poddawaj się jednak w kwestii wyglądu bioder i ud, ponieważ mogą one właściwie zareagować na dobrze dobrane ćwiczenia.

 

TWOJE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

ręce

Gruszki zazwyczaj mają długie, elegancko wyglądające ręce, chociaż może brakować im właściwego ukształtowania. Na szczęście ręce reagują bardzo dobrze na ćwiczenia i najłatwiej można je ujędrnić i wzmocnić.


barki i górna część pleców

To zdecydowania najlepsze cechy gruszek. Barki i ramiona są wąskie i szczupłe, zazwyczaj pozbawione nadmiaru tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta okolica wygląda bardzo zgrabnie. Jednakże stosunkowo szczupłe barki mogą podkreślić obfite biodra i pośladki, i wywołać wrażenie, że są one większe niż w rzeczywistości.

biodra i uda

Zazwyczaj nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się tuż powyżej stawów biodrowych (albo czasami na tylnej stronie ciała poniżej żeber) i przechodzi na górną część ud. Chociaż podczas nie powinno się specjalnie pracować nad tą okolicą, to jednak jest nadzieja, że zareaguje ona właściwie na ćwiczenia.

pośladki

Pośladki gruszki wyglądają z profilu niemal tak, jakby sie zlewały razem z górną częścią ud. Podobnie jak w przypadku bioder i ud, właściwe ćwiczenia pomogą podnieść pośladki w ten sposób, aby całe ciało wyglądało na lepiej ukształtowane i lżejsze.

 

CEL ZALECANYCH ĆWICZEŃ

rozwinięcie silnych dobrze ukształtowanych barków

Poprzez wzmocnienie i optyczne poszerzenie górnej części ciała stworzymy lepszą równowagę pomiędzy barkami a biodrami.

zaakcentowanie górnej części pleców

Jest to jedna z Twoich najlepszych cech. Ćwiczenia, które skoncentrują się na poprawieniu struktury mięśniowej, dadzą dodatkowe korzyści podczas procesu poprawiania postawy. Silna i wyprostowana postawa sprawia, że sylwetka wygląda na węższą i szczuplejszą.

zredukowanie tkanki tłuszczowej na biodrach, pośladkach i udach

Powinnaś skoncentrować się na ćwiczeniach, które pomogą zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej w tych okolicach. Zbyt często kobiety z figurą o kształcie gruszki spędzają wiele godzin na pracy na dolną częścią ciała, co ostatecznie prowadzi do nadmiaru masy mięśniowej w okolicy bioder i ud. Zamiast tego należy wyszczuplać te okolice, aby stworzyć nową linie sylwetki pośladków i zaznaczyć zaokrąglenia i linie pomiędzy pośladkami

i udami.

 

Należy spożywać pokarmy o niskim lub średnim wskaźniku glikemicznym. Na przykład tłuczone ziemniaki mają wysoki wskaźnik glikemiczny, ponieważ zawierają dużo węglowodanów, które szybko przyswajane przez organizm i wprowadzane do krwiobiegu pod postacią glukozy (szybkość z jaką to następuje jest powodem wzrostu i następującego po nim typowego spadku energii). Szybkie dotarcie glukozy do krwiobiegu oznacza większe wytwarzanie insuliny uniemożliwia Twojemu organizmowi wykorzystanie zapasu tkanki tłuszczowej na energię. Tak więc, jeśli Twoja dieta zawiera stosunkowo dużo pokarmów o wysokim wskaźniku glikemicznym, będziesz przybierała na wadze lub trudno Ci będzie zachować własną, idealną wagę.

 

Spożywanie surowych pokarmów zmniejsza i redukuje toksyny w organizmie, co z kolei redukuje ilość nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Z chwilą, gdy Twój organizm zacznie funkcjonować bardziej skutecznie, poczujesz również wzrost energii.

 

Ograniczanie jedzenia zachęci Twój organizm do magazynowania tłuszczu. Zjadaj wiele świeżych owoców, warzyw oraz zbóż, a także chudego białka, aby osiągnąć i zachować idealną dla siebie wagę ciała.

 

 

  Cała sztuka polega na tym, aby odkryć swoje najlepsze miejsca,

będące atutami tej sylwetki i zakamuflowac okolice, nad którymi

będziemy pracowac !

 

   wybieraj dopasowane, długie żakiety, zakrywające biodra i pośladki.
     
Szerokie klapy lub interesujące detale w okolicach szyi w naturalny

      sposób przyciągną uwagę do górnej częsci ciała.

  
  •
używaj pasków, aby podkreślić dobrze ukształtowaną talię, ale nie

      zawiązuj ich zbyt ciasno, bo dolna połowa będzie wyglądała na

      nieproporcjonalnie większą.

  
  •
eksperymentuj z przyciągającymi wzrok kolczykami i naszyjnikami.

  

  • stosuj jednolite kolory zamiast wzorów, zwłaszcza jeśli chodzi o dolną część

       ciała.

  

UNIKAJ

  
  •
bardzo krótkich spódnic. Skrócą one optycznie nogi i poszerzą biodra.

     
  •
wszelkich ubrań, które są przyciasne, zbyt mocno dopasowane

      lub kuse.

 

 

Jeśli powinnaś zgubić kilogramy, to postaraj się wyznaczyć sobie limit 1800 kalorii dziennie. Z chwilą, gdy osiągniesz swą wymarzoną wagę, możesz przejść na 2200 kalorii dziennie, aby zachować poziom napięcia mięśni i tkanki tłuszczowej. Pamiętaj jednak, że mięśnie ważą więcej niż tłuszcz, a więc utratę kilogramów lepiej dostrzeżesz po ubraniach niż na wadze.

 

Ogranicz przyjmowanie węglowodanów z wysokim wskaźnikiem glikemicznym, a więc białego pieczywa, makaronów i ryżu, ziemniaków, pasternaku, bananów, czerwonego mięsa, miodu i innych cukrów oraz pokarmów przetworzonych. Jedz do woli pokarmy z niskim i średnim wskaźnikiem glikemicznym. Większość warzyw (w tym także słodkie ziemniaki) możesz jeść całkiem spokojnie, a także fasolkę, soczewicę, ziarna i nasiona.

 

Alkohol nie ma żadnych wartości odżywczych i dla kobiet o kształcie gruszki kalorie w nim zawarte oznaczają szybkie przybieranie na wadze w okolicy bioder, ud i brzucha. Zrezygnuj z niego całkowicie albo ogranicz sie do 10 jednostek rozłożonych na cały tydzień (ale staraj sie wyznaczyć takie tygodnie, w których nie osiągniesz tego limitu). Jedna jednostka alkoholu to ekwiwalent 250 ml pięcioprocentowego piwa, 125 ml wina lub 25 ml wysokoprocentowego alkoholu albo wzmocnionego wina, np. sherry.

 

10 POKARMÓW DOZWOLONYCH I ZALECANYCH

brokuły

marchew

kapusta

kalafior

cebula

fasolka

grzyby

ziarno sezamowe

papryka

dziki ryż